“Η Έλενορ Όλιφαντ είναι απολύτως καλά” – Gail Honeyman (4.5/5⭐)

unnamed-2

Τίτλος : Η Έλενορ Όλιφαντ είναι απολύτως καλά

Συγγραφέας : Γκέιλ Χάνεϊμαν

Εκδόσεις : Κλειδάριθμος

Μετάφραση : Μαρία Φακίνου

Ημ. Έκδοσης : 2018

Αρ. Σελίδων : 448

 

Καλησπέρα σε όλους τους βιβλιοφάγους,

Η πρώτη κριτική του 2019 δεν θα μπορούσε να αφορά άλλο βιβλίο από το “Η Έλενορ Όλιφαντ είναι απολύτως καλά”. Το βιβλίο έχει πραγματικά σαρώσει βραβεία, κριτικές και κοινό, με διθυραμβικά σχόλια από όλους τους αναγνώστες στα social media! Η πρώτη σκέψη μου, πρίν αρχίσω την ανάγνωση και απλά διαβάζοντας τον τίτλο, ήταν :

<< Και ποιός είναι απολύτως καλά; >>

unnamed

Στο βιβλίο αυτό συναντάμε την Έλενορ, μια τριαντάχρονη που εργάζεται σε μια εταιρεία ως λογίστρια, ζεί με πρόγραμμα που περιλαμβάνει πίτσα, βότκα και τηλέφωνο στη μητέρα της κάθε Τετάρτη συγκεκριμένη ώρα, δίχως φίλους ή κοινωνικές συναναστροφές! Καταλαβαίνουμε γρήγορα πως έχει περάσει δύσκολη παιδική ηλικία, κουβαλά σκιές και υπάρχουν γεγονότα που δεν αποκαλύπτει εύκολα, μα σίγουρα την έχουν στιγματίσει. Γενικά, εμένα το βιβλίο δεν μου φάνηκε αστείο, όπως πολλοί το χαρακτήρισαν, αρκετά σκοτεινό θα το έλεγα. Εντάξει, πολλές περιγραφές ήταν χιουμοριστικές αλλά ενώ γελάς διαβάζοντάς το, κάτι μελαγχολικό υποβόσκει πίσω από τις γραμμές.

Η “δράση” ξεκινά, όταν μπαίνει στη ζωή της ο Ρέιμοντ, ένας τελείως διαφορετικός χαρακτήρας που θα τη βοηθήσει να ανακαλύψει πράγματα για τον εαυτό της, για το τι σημαίνει να προσφέρεις στους άλλους, τι σημαίνει καλοσύνη και ευγένεια. Όλα αυτά που είχε ξεχάσει … Λέει μάλιστα σε κάποιο σημείο : <<Είχα προσπαθήσει να είμαι ευγενική, να δείξω τη φροντίδα μου, το ήξερα οτι τι είχα κάνει αλλά αυτό ήταν πρίν … Μετά όλα χάθηκαν>>, αυτό το πρίν ψάχνει ο αναγνώστης και ίσως αυτό να ψάχνει και η ίδια; Δεν θα πω άλλα! Στα συν του, περιλαμβάνω και τη συνέντευξη της συγγραφέας που βοηθά τον αναγνώστη να μπεί ακόμα περισσότερο στην ουσία του μυθιστορήματος.

unnamed-3

Ένα βιβλίο που έχει δεύτερες αναγνώσεις σε πολλά σημεία. Ένα βιβλίο για τη μοναξιά, τη δύναμη της καλοσύνης και την αξία της ζωής. Χωρίς περιγραφές που κουράζουν, με χιούμορ και ζωντανούς διαλόγους! Ερωτήματα αιωρούνται και να είστε σίγουροι οτι απαντήσεις δίνονται την κατάλληλη στιγμή, με μια εξαιρετική ανατροπή στο τέλος που εξηγεί … πολλά! Κλείνοντας το βιβλίο, και αφού έχουμε κάνει όλο αυτό το ταξίδι αναζήτησης στην ζωή της Έλενορ, μάλλον θα πούμε :

“Η Έλενορ όλιφαντ είναι απολύτως καλά!”

Το βιβλίο μπορείτε να το αγοράσετε εδώ

Υ.Γ. : Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις εκδόσεις Κλειδάριθμος, που μου έστειλαν το βιβλίο για παρουσίαση.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s